GENEL SPONSOR

MEDYA PARTNERI

Yılbaşı sofralarının sembolü olan hindiler yılbaşının yaklaşmasıyla market, kasap ve şarküterilerde satışa sunulmaya başlandı. Hindi fiyatlarında son iki yıldır ciddi artış yaşanmazken bu yıl, beyaz hindinin kilogramı 10.50 TL, Kandıra hindisi ise 18.90 TL’den alıcı buluyor. Normal bir ailenin 10 kg. bir bütün hindi alabilmesi için en az 100 TL’yi gözden çıkarması gerekirken, alternatif olarak piyasada mini hindiler, but, kanat, göğüs, kıyma, ve köfte şeklinde parçalara ayrılarak yılbaşında satışa sunuluyor. (Gülcan Sevindik-MİHA)

Kızarmış Hindi

Gülcan Sevindik-MİHA

Hindi alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini hindi yetiştiriciliği yapan Ömer Kırdemir ile konuştuk.

Hindi alırken nelere dikkat edilmeli?

“Hindi satın alırken taze olmasına dikkat edilmelidir. Dişi hindi erkek hindiye göre daha yağlıdır ve daha çabuk piştiği için daha çok tercih edilir. Parça hindi almak isteyenler içinse daha lezzetli olduğu için kalça kısmını almalarını öneririm.

Hindinin tazeliği anlama için kanatlarının altına bakmak gerekir. Hayvanların tüyünün parlak olması ve kırık olmaması lazım. Kanatlarının altında bir sarılık varsa bu lezzetli bir hindidir. Sarı olması hindinin olgunlaşmış, kesime uygun olduğunu göstermektedir."

Hindinin tazeliğini nasıl anlarız?

“Hindinin göğüs bölgesi, orta derecede derin, uzun ve yuvarlak bir görüntü oluşturacak kadar etli, kalça ve kanatlarsa iyi veya orta derecede etlenmiş olmalıdır. Bu hindinin tazeliğini gösterir.”

Hindilerin pişirme sürelerinde farklılık var mı?

“Görünüşü tavuğa benzeyen hindiler, Amerikan hindisidir. Bunlara çiftlik hindisi de denir. Fiyatı köy hindisine oranla düşük olan, beyaz hindi yağlıdır ve daha kolay pişer. Kandıra hindisi yani köy hindisi, kırmızı et tadındadır. Fiyatı da kırmızı et kadar pahalıdır ve pişme süresi daha uzundur. Bazı restoranların tavuk eti yerine daha lezzetli olan beyaz hindiyi tercih ediyorlar. Yılbaşı akşamı için çoğunlukla kesim süresinin aralık sonuna gelmesi sebebiyle Kandıra hindisini tercih ediliyor.

 

 

  

 

 

 

© EurActiv 2003-2014.